16.8.10

Mielikuvituskorjauksia ja muita ihmeellisyyksiä

Jo useita vuosia olemme vapaa-ajan, ja nyttemin vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunnassa kiroilleet sisäisiä vuokria. Tuota mystistä laskenteoperaatiota, johon ei saa mitään otetta, mutta joka määrittelee vuosi vuodelta enemmän palvelutarjontaa. Tänään olin pyytänyt tilakeskuksen puolesta rautalankaesittelyn 2011 kehyksen tiedoksi merkinnän yhteyteen. Meillä oli siis aikaa ja tilaa kysellä suoraan asiantuntijalta kuntatalouden iilimadolta tuntuvan laskennan saloja.

Ja kyllähän kaikenlaista mielenkiintoista selvisi. Perusperiaate tuntuu ihan oikeanlaiselta, vuokra määräytyy kohteen todellisten kustannusten mukaan, lisättynä 3,5 prosentin korolla. Neliöhinta puolestaan lasketaan kohteen teknisen arvon mukaan, mikä alkoikin jo aiheuttaa hämmennystä. Teknisen arvon pitäisi laskea vuodessa 1,75 %, eli 40:ssä vuodessa nollaantua. Näin ollen kohteessa, johon ei tehdä perusparannuksia tai muita teknistä arvoa nostavia korjauksia, pitäisi sisäisen vuokran laskea. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa käy. Käytännön esimerkkinä kaupungin omistukseen siirtynyt historiallinen museo, jonka sisäinen vuokra nousee kertaheitolla 90 000 euroa. Tontin on tähänkin asti omistanut kaupunki ja vuosi sitten rakennuskin siirtyi muiden kiinteistökauppojen yhteydessä valtiolta Vantaan omistukseen ja kappas, vuokra suorastaan loikkasi. Mitään korjauksia ei ole tehty, mutta tässä kohtaa selitys oli, että vuokraan vaikuttaa laskennallinen korjaustarve. Jossain vaiheessa rakennusta pitää huoltaa. Näinhän asia toki on, mutta kun sisäinen vuokra peritään aina tilaa käyttävältä toimialalta, eikä kehys kasva yhtään mihinkään, niin lopputulos on surkea. Surkeutta lisää sekin, ettei laskennallista remontointirahaa kuitenkaan käytetä kyseisen kohteen remontointiin, vaan investoinnit lasketaan erikseen ja ne ovat ihan omina kuluinaan. Ja nyt pitää muistaa, että mahdollisesti tehtävä remontti nostaa jälleen teknistä arvoa, jolloin vuokra jälleen nousee. Turhauttava oravanpyörä.

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden kehys on ensi vuodelle noin 12 miljoonaa ja sisäiset vuokrat nousevat yhteensä 900 000 euroa. Suurimman loven tekee Hakunilan uimahallin peruskorjaus. Rakennuksen teknisen arvon nousu nostaa sisäistä vuokraa siten, että oikeastaan toimialalla ei olisi enää varaa itse toimintaan, eli uimahallin auki pitämiseen. Ihan sama koskee montaa muutakin hanketta. Toiminnan turvaamisen takia olisi tiloja uudistettava, mutta sen jälkeen toimintaan ei ole enää varoja, joten nalkissa ollaan. Mikäli siis sisäisten vuokrien korotukset pamahtavat toimialan kuluihin laskennan tuloksena (jopa kesken vuotta) kuin manulle illallinen, niin saman pitäisi tapahtua kehyksen osalta. On kestämätöntä, että toiminnan kuluista syödään vuosi vuodelta isompi osuus toisen toimialan taholta. Säästöjen repiminen toiminnasta vaikkapa priorisoimalla on yhtä lailla turhaa, kun joka tapauksessa vuokrien osuus syö monin kertaisesti saavutetut säästöt.

Ihmetystä herättää liiketoiminnallisen ajattelun ja kaupungin palvelutehtävän sotkeminen näin pahasti. Liikuntatoimenjohtaja on jo irtisanonut Rajatorpan ja Hakunilan väestösuojien sopimukset. Tiloissa on useamman urheiluseuran toimintaa, mutta yksinkertaisesti ei ole enää mitään mahdollisuuksia maksaa kahdesta vanhasta kalliosuojasta vuokraa yhteensä noin 1,8 miljoonaa vuodessa. On erittäin sääli, etteivät judokat tai juoksijat voi tilaa jatkossa käyttää, mutta vaikuttavuutta rahalla saadaan enemmän muussa käytössä. En ymmärrä miten tilakeskus aikoo löytää uusia käyttäjiä tiloille, eikä väestönsuojia voi purkaakaan, mutta jollei vastaantuloa vuokran osalta tapahdu, niin vaihtoehtoja ei enää ole. Kun kehys ei kasva ja vuokrat puolestaan kasvavat vähintään 4 prosentien tahtia, niin yhtälö on selvä, eväät ennaltaehkäisevältä toiminnalta on syöty. Ei yksinkertaisesti ole rahaa työntekijöiden palkkoihin, laitteiden ylläpitoon, seurojen avustuksiin, puhumattakaan tapahtumien järjestämisestä.

Kuntalaisille tätä kuviota ei edes kehtaa selittää. Miten kukaan voisi ymmärtää, että on muka järkevämpää seisottaa tilója tyhjänä? Näin se nyt kuitenkin on.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jepulis, Hanna, näin toimii esim. sivi, joka jättää nyt luokkatilat tyhjiksi. Koska on kai selevää, ettei sivin laskuttamilla vuokrilla kateta edes niiden kanssa ähräävän virkamiehen palkkaa.
Laitoin Tilakeskuksessa menemään aloitteen, jossa näitä kulttuuri- nuoriso- ja urheilukäytössä olevien tilojen vuorkria varten luotaisiin apparaatti, jolla vuokra pysyy kohtuullisena ja tilat käytössä. Siirtyessään Tilakeskuksen taseeseen tyhjät tilat eivät ole yhtään sen edullisempia kaupunkilaiselle, joka nytkin saa etsiä toivomaansa vapaa-ajanpalvelua.
Terv. Nina Maskulin

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Hieno juttu, että olet asiaa edistänyt Tilakeskuslautakunnan puolella! Meillä Vapaksessa tämä alkaa olla jo kohtalonkysymys, kuten kirjoitinkin. Jokin kuntalaisten kannalta järkevä ratkaisu on löydettävä ja pian.