Ruoka loppuu kouluissa kesken ja perunat ovat kylmiä (Sipoon Sanomat 27.9.). Ruokapalveluntuottaja Blue Service on viime viikot ollut
vastaavanlaisen julkisuuden keskiössä, kun samainen yritys ei löydä tarpeeksi
henkilökuntaa Vantaalla, Mäntsälässä vanhojen työntekijöiden palkat ja työehdot
heikkenivät BS:n aloitettua ja Espoossa ruoan laatu on saanut saman tuomion
kuin Sipoossa. Nähtävissä siis on, että kyseinen yritys voittaa kilpailutukset
harhaanjohtavilla tarjouksilla ja toisaalta kuntien hankintaosaaminen
ruokapalveluissa on luvattoman heikkoa. Hälytyskellot eivät soita, vaikka jo
tarjouksesta olisi pääteltävissä, ettei palvelun tuottaja pysty tarjotulla
hinnalla noudattamaan työehtosopimuksia tai takaamaan aterian tasoa. Halvimman hinnan sijaan tulisi kilpailuttaa
laatua, eli jo tarjouspyynnössä kirjata tilaajan toiveena realistiset
henkilöstömitoitukset, toiveet raaka-aineiden käytön osalta, asettaa
edellytykset henkilöstön osaamiselle, työsuhdeturvasta huolehtimiselle ja
yrityksen yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitamiselle. Hankintalaki ei
mitenkään estä suosimasta lähiruokaa tai täysiä työtunteja. Hyvää ja laadukasta
palvelua on saatavilla vain, mikäli sen tekijät voivat hyvin ja käytössä ovat
kunnolliset raaka-aineet, riittävän ajan puitteissa. Halvin hinta näkyy
nimenomaan mauttomana ruokana, väärinä mitoituksina ja vaihtuvana henkilökuntana.
Kouluissa keittiöhenkilökuntakin on osa aikuisten kasvattajien verkostoa,
joiden vastuulla on muutakin kuin kuljetuspakkien lämmittäminen.
Palvelutarjoajia oli kuulemma vähän. Tässäkin voisi tilaaja, eli Sipoo, toimia
toisin. Kokonaiskilpailutuksen sijaan ruokahuolto pitäisi pilkkoa pienempiin
osiin, jolloin myös pienemmät yritykset voisivat tarjouskilpailuun osallistua.
Kiinteistö- ja käyttäjäpalvelut työllistävät Suomessa noin 70 000 ihmistä
ja yli 90 % alan yrityksistä työllistää alle viisi henkeä, joten on selvää,
ettei suurempiin kokonaisuuksiin löydy kovin helposti toimijoita.
Kuntamonopolin korvaaminen yritysmonopolilla ei kuitenkaan ole
kokonaistaloudellisesti ajateltuna kuntalaisten kannalta mitenkään parempi
vaihtoehto. Tilaajan puutteellinen osto-osaaminen yhdistettynä tuottajan
monopoliasemaan, antaa yritykselle vallan määritellä hinnan lisäksi laatu. Kunnan
palveluissa järjestämisvastuusta ei pääse ulkoistamalla, vaan valtuutettujen on
oltava kilpailutusprosesseissa aktiivisina osapuolina alusta alkaen ja
valvottava, että kuntalaisten paras toteutuu. Parhaaksi joskus riittää, että
tomaatti maistuu tomaatille ja lihapullia riittää kaikille.
(Mielipidekirjoitus Sipoon Sanomiin erinomaisen artikkelin jatkoksi, julkaisevat jos julkaisevat)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti