4.10.06

Kirjahaaste

Jaana heitti kirjahaasteen, kivaa, kiitos! Luin Arton kirjalistaa ja lähes toivoin, että joku haastaisi, jotta voisi pohtia omia vastauksiaan ihan tosissaan. Vaikeaa oli, vaikka olin asiaa jo alustavasti pohtinut. Tällainen siitä syntyi:

1. Kirja, joka muutti elämäni
Tämä on paha! Ehkä mullistavin lukukokemus on vielä edessäpäin. Pitkän pohdinnan jälkeen nousee vahvimmaksi ehdokkaaksi Milan Kunderan Kuolemattomuus. Teos sai minut pohtimaan ihmisyyttä, asenteitamme ja samankaltaisuuttamme suhteessa ainutlaatuisuuteemme ja vuosien jälkeenkin jatkan samojen teemojen pyörittelyä aika ajoin mielessäni. Loppuun sitaatti eräältä Kundera-tutkijalta: "Vahvasti typistäen ”autenttista” henkilöä voitaisiin luonnehtia ihmiseksi, joka pyrkii etsimään ja poistamaan minästään kaikki ulkoisesti annetut piirteet, joista ”sentimentaalinen” henkilö puolestaan rakentaa koko persoonallisuutensa. Saariluoma katsoo jaon olevan läsnä kaikissa Kunderan teoksissa eri muodoissa ja erilaisin nimityksin aina esikoisromaanista Pila kirjailijan viimeiseen ”suureen” romaaniin, Kuolemattomuuteen, asti. Autenttisuuden mahdollisuuksien jatkuva etsintä ja tämän pohjalta rakentuvat, ajan myötä muotoaan muuttavat näkemykset ja johtopäätökset johtavat Kunderan teoksissa kronologisessa järjestyksessä voimistuvaan ajatukseen yksilön mahdollisuuksien ajautumisesta umpikujaan. Tällainen umpikuja osoittaa yhden mahdollisen historiallisen todellisuuden loppua."

2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerran
Palaan harvoin jo luettuun, nälkä uuteen on suurempi. Näytelmäkirjallisuutta, runoja ja joitain dekkareita olen lukenut useampaan kertaan. Ja Kalevalan (osittain pakosta).

Kahteen kertaan puhtaasti omasta halusta olen lukenut Harry Potterin Liekehtivän pikarin. Ensin englanniksi ja sitten suomeksi. Ja molemmat heti, kun oli mahdollista. Yksi tuhansista Potter-faneista…

3. Kirja mukaan autiolle saarelle
Jotain tylsää ja paksua, ettei tule ahmittua liian nopeasti J Jos yhdestä kirjasta löytyisi Italian alkeet, jatkokurssi ja sanasto, niin se! Monivuotinen tavoite ja haave on ollut oppia Italian kieli.

4. Kirja, joka teki minusta hupakon
Kuusi vuotta sitten luimme koko Tabermanin siihen astisen runotuotannon erästä runo-tanssiesitystä varten ja hurahdin täysin. Kai hupakoitumiseksikin sitä voi kutsua. En siis voi mainita yhtä kirjaa, vaan kasaamamme kokonaisuuden, joka ristittiin "Maailman laidat ryskyy, eli varmat päivät ja turvalliset ohitukset".

5. Kirja, joka sai minut kyyneliin
Tähänkään en osaa vastata "sääntöjen mukaan", vaan nimeän kaksi kirjaa, joiden lukeminen oli kyyneltulvan takia välillä keskeytettävä. Toinen on Leena Lehtolaisen Eräänä kauniina päivänä ja toinen Tony Parsonsin Mies ja vaimo. Elämäntilanteesta riippuen itken aika monien kirjojen kohdalla, mainituissa ensin tuskasta ja sitten kaipuusta.

6. Kirja, jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksi
Päässäni on jo muutaman vuoden pyörinyt pätkiä ja osa on saanut muotonsa wordiinkin, osa taas ranskalaisen viivan muistivihkoon. Toivoisin siis, että jossain vaiheessa olisi aikaa ja voimia kirjoittaa oma kirja. Hetalla olisi suuri rooli, muuta en paljasta.

7. Kirja, jonka toivoisin jääneen kirjoittamatta
Ajankohtaisuuden vuoksi Viivi Avellanin Sinkkunaisen käsikirja. Epäreilua tietysti deletoida se ilman lukemista, mutta "pääsin" seuraamaan Viivin live-haastattelua kirjan julkistamispäivänä ja voi sitä myötähäpeän määrää! Joskus itsekritiikki vaan pettää, eihän sille mitään voi, mutta pitääkö se pistää kansien väliin?

8. Kirja, jota luen parhaillaan
Oikeammin: Kirja, joka makaa yöpöydälläni parhaillaan. Lukeminen takkuaa tällä hetkellä yövalvomisen takia, mutta sitkeästi yritän ponnistella eteenpäin Ian McEwanin Lauantaita. Ihan alkumetreillä, eli en voi vielä sanoa juuta enkä jaata sisällöstä.

9. Kirja, jonka olen aikonut lukea
Vino pino klassikoita…Nolo tunnustus, Waltarin Sinuhe Egyptiläinen on lukematta ja olen pyhästi itselleni luvannut lukea sen seuraavalla lomalla - ja seuraavalla lomalla - ja seuraavalla lomalla…

10. Haastan viisi bloggaajaa
Ketkäköhän kaikki haaste on kiertänyt. Toivottavasti ei mene tuplana, eli haastan Antin, Jukan, Iljan, Even ja Susannan.

2 kommenttia:

Sanni Halla-aho kirjoitti...

Tää on kiva. Joutuu itsekin miettimään omai kirjajuttujaan :)

Anonyymi kirjoitti...

mää nyt sitten oon vastannut sun haasteeseen.. kävitkö ees lukemassa :)