9.3.10

"Jos haluat tehdä hälytyksen, paina 1"

On vaikea ymmärtää miten sisäministeri Holmlundin ajatus kulkee. Hätäkeskusten radikaali vähentäminen ja alueiden laajentaminen ei voi mitenkään parantaa palvelun laatua tai luotettavuutta. Erityisen tärkeää on kansalaisten turvallisuudesta puhuttaessa taata nimenomaan luotettavuus. Vaikka se olisi osittain imagoakin, niin se on kerrankin mittaamattoman arvokasta imagoa. Jo poliisin näkyminen katukuvassa vähentää onnettomuuksia, samaten takaraivossa välkkyvä tieto, että yhdestä numerosta saa aina nopeasti ja takuuvarmasti apua luo perusturvallisuuden tunnetta. Jos kansalaisten luottamus mahdollisen avun saantiin yhteiskunnan turvaamana, usein elämän suurimman hädän keskellä, horjuu, ollaan hyvin heikoilla vesillä.

Ja kuulostaa kieltämättä pahalta, että Keravalta hoidetaan 1,5 miljoonan ihmisen puhelut. Oulu hoitaa kaiken Utsjoelta Kalajoelle. On meinaan pirun pätevää porukkaa noissa hälytyskeskuksissa töissä. Jokainen inhimillinenkin erehdys on liikaa ja virhearvioiden määrä auttamatta kasvaa, jos paikallistuntemus heikkenee ja pitkällinen työkokemus jää vanhalle paikkakunnalle etsimään muita hommia. En oikein jaksa uskoa, että ministeriön hurskas toive toteutuu, että koulutetut ja kokeneet häke:n työnteijät siirtyisivät sankoin joukoin työnsä perässä. Vaihtuvuus on ollut jo kuluineina vuosina niin suurta, että se on herättänyt keskustelua avun tarpeen arvioinnin tasosta ja nyt tilanteen pikku hiljaa korjaantuessa tulee tällainen pommi. Ei hyvä.

Pelastusalan ihmisiltä yritin valmisteluvaiheessa kysellä mielipidettä, mutta ajatuksia pidettiin niin pöyristyttävinä, ettei tuhahduksia ja epätoivoisia naurahduksia yksilöidympää vastauksia oikein saanut. Viranomaisverkon ja nykyisen hälytyskeskustoiminnan kanssa on ollut vielä kehitystyö kesken. Maallikolle kummallisen kuuloisia asioita on ollut hoitamatta, kuten se, että raitiovaunuille ei saada omaa hälytyskoodia. Mutta kun koodistoa miettii Kuopiosta käsin, niin kai se on ihan ymmärrettävää, ettei ratikkaonnettomuuksien todennäköisyys tule ensimmäisenä mieleen.

Arvo nyt sitten tässä kumpi on pahempaa, Kokoomuksen keskittäminen vai Keskustan hajasijoittaminen. Kummallakaan ei tunnu olevan kokonaistuottavuuden kasvattamisen kanssa mitään tekoa.

Ei kommentteja: