30.11.08

Syyskokouksia ja Peijasta

Muutama viime viikko on ollut niin työntäyteisiä, että blogi on joutunut lähes heitteille. Eevin kanssa on puuhattu vaikka mitä, kuten peuhattu lumessa ennen vesisateita, leivottu pipareita ja virailtu vaihteeksi Peijaksen terveyskeskuspäivystyksessä. Viikon Eevi oli aika terveen oloinen, mutta kun loppuviikosta yskä alkoi taas hakata tiuhaan tahtiin, niin eilen päädyttiin puoli kuuden aikoihin illalla päivystykseen. Molemmissa korvissa tulehdus. Apteekin perässä pitikin ajaa Mannerheimintielle asti, mikä joka kerta tuntuu yhtä käsittämättömältä. Miten voi olla, ettei yksikään apteekki päivystä koko Itä-Helsinki/Itä-Vantaa akselilla. Itiksessä oli Medena, mutta nykyään heilläkin on uudet aukioloajat, eli lauantaisin kiinni klo 16. Ja kauppakeskusten sunnuntait ovat arjessa se suurin ongelma...Tarkoitus oli kuitenkin ensisijaisesti taas kehaista Peijasta. Jotenkin olen ajatellut viiden edellisen onnistuneen käynnin jälkeen, että meillä on vain uskomaton tuuri, kun aina hommat sujuu, mutta nyt alan vakuuttua, että ihan oikeasti päivystys toimii. Kauhutarinoita kuulee vähän väliä ja yleinen käsitys on, että jonot ovat mahdottomia ja moni käännytetään ilman kunnollista hoitoa odottamaan arkea ja oman terveysaseman palveluita. Eilen taas itse todistimme mielikuvan vääräksi. Odotusaulassa oli monenlaista odottajaa, useat myös pienten lasten kanssa. Numerojärjestyksessä porukka hupeni ja tunnin odotuksen jälkeen pääsimme lääkärille. Korvien tsekkaukseen ja reseptin kirjoittamiseen meni vajaa 10 minuuttia. Toki ongelmiin pitää tarttua, kun niitä ilmenee, mutta on tyhmää maalailla piruja seinille huvikseen. Kauemmin meillä meni taas aikaa apteekki käynnillä kuin päivystyksessä.

Sairastelua lukuunottamatta elämä on täyttynyt syys- ja vuosikokouksista. Vaalien takia tuntuu kaikki kokoukset kasaantuneen marraskuun lopulle. Reilu viikko sitten oli Nuorisoasuntoliiton liittokokous, jossa johto vaihtui. Minäkin jätin toimeni hallituksessa ja työvaliokunnassa haikein mielin 6 vuoden jälkeen. Ennen kokousta oli seminaari asumisen hinnan muodostumisesta. Hyviä ajatuksia ammattimaisen isännöinnin merkityksestä, jätehuollosta, energiatehokkuudesta ja tietysti uudistuotannon osalta tonttien hinnoista ja rakennusmateriaaleista. Esimerkkinä vaikkapa tontti, jonka neliöhinta olisikin 2500 euroa 3000 euron sijasta. 500 euron tappio neliöltä myyjälle tarkoittaa yli euron alhaisempaa vuokraa asukkaalle. Ja jos myyjä on kunta, niin tämähän on vain poliittinen päätös, halutaanko kohtuuhintaista asumista vai ei. Hyvin pelkistetty esimerkki, mutta antaa kuvan, mistä puhutaan, kun mietitään miten luottamushenkilöt voivat vaikuttaa asumisen hintaan.

Uudenmaan Sosialidomokraattien piirikokouksessa oli aika perinteikästä. Kuten Jonne Posti hyvin kokouksessa sanoi, onhan se mukava nähdä tuttuja ja juoda pullakahvit, mutta houkutteleeko tämä uusia ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa asioihin? Itse pääsin Länsi-Uusimaahan näyttävästi, kun puhuin kauppojen aukioloasiasta. Halusin, että demarit ottaisivat kantaa ja nostaisivat esiin nimenomaan muutokset työnteijöiden kannalta, pienyrittäjien kauppakeskus vaihtoehdottomuuden ja seuraukset julkisille palveluille. Varapuheenjohtaja Maria G-R kommentoi, että jos ay-liike aina vastustaa kaikkea, niin kohta meitä ei kutsuta neuvottelupöytään ja nyt meidän nimenomaan pitää neuvotella työntekijöille kunnon korvaukset tulevien muutosten osalta. Niinpä...Onko SDP sama kuin SAK? Voisiko puolue kenties nostaa sellaisia asioita ja näkökulmia esiin, jotka eivät ole työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa ja kertoisiko joku, missä pöydässä SDP nyt neuvottelee tes-muutoksista?

Muissa syyskokouksissa ei sitten sitäkään vähää tapahtunut. Tänään on illalla vantaalaisten kuntavaali palauteseminaari. Jos vielä kerran ruopastaan ja sitten jatketaan eteenpäin. Siis kohti tiukentuvia paikkaneuvotteluita. Muihin verrattuna Vantaalla käydään tulevien luottamustehtävien osalta neuvottelut aika myöhään, eli nyt vaan nurkissa supistaan ja puhelinliikenne kasvaa. Minua tuo ei juurikaan haittaa, tiedän mihin haluan ja maltan hyvin odotella tammikuun lopulle miten käy.

Ei kommentteja: