14.2.08

"Uudet" kirkolliskokousedustajat

Maanantaina käytiin suhteellisessa hiljaisuudessa kirkolliskokousvaalit. Tulokset voi tsekata mm. Kotimaan verkkopalvelusta. Tuloksissa ei näy äänimäärää, ei varaedustajia, eikä ehdokaslistaa, joten kovin paljon pelkät nimet eivät kerro. Nähtävissä on kuitenkin, että naisia on jopa edellisiäkin kausia vähemmän valittujen joukossa. Ja Demarissa luki, ettei nuoria valittu lainkaan. Kovin vauhdikasta uudistumista valinnat eivät lupaile.

Toki tulokset heijastelevat menneiden seurakuntavaalien tuloksia, sillä äänioikeushan kirkolliskokousvaalissa on vain seurakuntaneuvostojen ja valtuustojen jäsenille (siinäkin rajoituksia, mutta pääpiirteissään). Seurakuntavaaleissa puolestaan äänestysprosentti on naurettavan alhainen. Joten kirkolliskokouksen maallikkoedustajat odotetusti edustavat jotain muuta kuin vallitseva joukko tapakristityistä. Mutta näin edustuksellisuus toimii, ei pidä valittaa vaan toimia. Homoliitot ja naispappeus puhuttavat vuodesta toiseen, mutta kirkon sääntöjä ei mediassa tehdä, vaan Turussa kirkolliskokouksessa.

Vantaan papisto puolestaan on ilahduttavalla voimalla intoutunut keskustelemaan paikallislehden palstalla monista eri kysymyksistä. Myös toki samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamisesta. "Oma kirkkoherramme", eli Hakunilan Reijo Liimatainen on liberaalimmasta päästä ja edustaa hyvin humaania linjaa. Itse olen aina ihmetellyt siunaamisen vastustajissa, että miten hyväksytään siunaamalla se, että mies tappaa miehen, muttei sitä, että mies rakastaa miestä? Olenkin maallikko.

Kaiken kaikkiaan elämme aikaa, jolloin seurakuntien, kunnan, järjestöjen ja poliittisten toimijoiden pitäisi löytää toisensa. Yhteisöllisyyttä voidaan tukea tiiviillä toimijaverkolla ja nimenomaan paikallistasolla. Emme voi vähätellä seurakuntien aktiiveilta ja palkollisilta löytyvää arjen tuntemusta. Mutta hyvä yhteistyö vaatii myös kirkon avautumista. Piispat ovat jo pitkään edustaneet julkisuudessa linjaa, jossa he ottavat kantaa voimakkaastikin ajankohtaisiin asioihin/ilmiöihin ja asettavat itsensä alttiiksi. Samaa kaivattaisiin lähiöpapeilta.

1 kommentti:

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Kiva, että seuraat myös kirkon asioita. Edellisen blogituksesi kommenttien innoittamana pyydän anteeksi aikaisemmin käyttämääni tsot, tsot -aloitusta. Toisaalta ehkä se kerran olisi mennyt, mutta ei useampaa. ;))