30.11.06

Paneelin satoa

Iltapäivällä osallistuin pitkästä aikaa koulupaneeliin. Maaliskuun ekalla viikolla koittaa jälleen nuorisovaalien aika ja Allianssin koulukiertue on käynnissä. Paikkana oli tänään Vantaan Varia ja kuulijoina turvallisuusalan ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Panelisteina oli lisäkseni edustajat Kokoomusnuorista, Vihreistä ja Vasemmistonuorista. Olipahan hässäkkä välillä.

Keskustelun teemat olivat lähes identtiset kuin neljä vuotta sitten kiertäessäni kouluja, NATO, viinan hinta ja samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeus. Ei keskustelua opintotuesta, koulutuksesta, nuorisopalveluista, asumisesta tai mistään minkä luulisi koskettavan 16-vuotiaiden maailmaa. Kiitettävän aktiivisesti porukka kyseli ja kertoi omia mielipiteitään, joita löytyi erityisesti "niistä homoista". Tutkimukset kertovat, mutta tulipahan empiirisestikin taas todettua, että konservatiivista nuorisomme on. Osa oli pienen provosoinnin jälkeen jo sitä mieltä, että lapselle on parempi olla jopa ilman vanhempia kuin kahden isän/äidin perheessä. Pelottavaa. Täytyy vaan luottaa, että elämä opettaa suvaitsevammaksi.

Äänestyikärajan laskemista kannatti "peukku"-äänestyksellä vain muutama noin neljästäkymmenestä. Saman suuntaista viestiä olen kuullut muualtakin, missä alle 18-vuotiaat ovat itse saaneet sanoa mielipiteensä. Ihmettelen Allianssin ja Keskustan intoa asiassa. Ilmeisesti porvaripuolella lasketaan kannatusta löytyvän nuoremmilta helpommin...

Kokoomusnuorten edustaja oli myös löytänyt syyn suomalaisten humalahakuiseen juomiseen ja siitä aiheutuviin ongelmiin; sosialidemokraattien tasapäistävä koulutuspolitiikka. Viinaveron nostaminen väkevien kohdalla taas on "vasemmiston hyysäämistä". Ei toki uusia kommentteja Kokoomuksen riveistä, mutta kaveri iski ne niin yllättäviin väleihin keskustelussa, ettei kukaan tiennyt miten kommentoida. Hän oli vajaa vuosi sitten liittynyt puolueseen, café Niinistössä, joten ymmärrettävää, että opiskelu vasemmiston perusvioista on vasta alkuvaiheessa. Fraasit olivat jo hallussa, mutteivat vielä osuneet ihan kohdalleen.

Vaikka välillä oikein intouduinkin keskustelussa, niin pakko on myöntää oma kalkkeutuminen. Nuoremmille olisi koulupaneeleissa tilaa ja tilausta. Ei kahden lapsen äiti, joka ajaa farmarilla pihaan ja puhuu asuntopolitiikasta, ole oikeassa paikassa.

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Ja taas niin oikeassa olet toverini. Mä olenkin kohteliaasti kieltäytynyt jo jonkin aikaa, kun tuntuu ettei enää itsestään löydä sisältä sitä alaikäistä lukiolaista, jonka elämän täytti sen hetkinen ihastus tai poikaystävä. Ja perjantaita odotettiin, että pääsee baarin.

Kyllähän mä vieläkin sitä perjantaita odotan, mutta siks, ettei seuraavana päivänä tarvi herätä töihin.

Mä mietiskelin jo vähän aikaa sitten omassa päässäni, mutta nyt julkisestikin pitää todeta, että meilä pitäis oikeesti käynnistää semmonen koulutus, josta uusista ihmisistä kerättäis porukka, jota valmennettais just näitä koulupaneeleja varten.

Eikä vain vaaleja varten vaan myös ihan sitä perusjalkautumista varten; miten kohtaat ihmisen meininkiä. Nuoret on kuitenkin yleisönä niin eri asia.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Eiköhän oteta pitkän tähtäimen tavoiteeksi rakentaa kunnollinen, pitkä esiintymiskoulutus. Ei siis yhden tunnin "älä pelkää"-luento, vaan esim. vuoden prosessi, jonka aikana hiotaan timanttipanelisteja!

TSL varmaan lähtisi messiin ja löytyisi kouluttajia.