25.5.08

Metallin uusi Aalto

Eilen alkuillasta tuli tieto, että Metallin demarit päätyivät Riku Aallon valintaan uudeksi puheenjohtajaksi äänin 124-176. En oikein vieläkään tiedä mitä ajatella. Vaakakupissa painoivat ilmeisesti asiat, joita ulkopuolisen on mahdotonta hahmottaa. Tuleva pj-kausi tulee todennäköisesti kuitenkin olemaan "tynkä", mikäli siis teollisuusliittohanke etenee aikataulussansa ja suunnitelmien mukaisesti. Toivottavasti etenee. Maallikkoanalyysinä kuitenkin tulkitsisin Team-hankkeen vastutuksen kanavoituneen Rikun laariin. Ei sillä, että Rikukaan hanketta vastustaisi, muttei ole mitään myöskään asiasta linjannut, mikä jättää aina takaoven auki vastustajien toiveille. Tynkäkaudelle, suurhanketta ajamaan olisi ollut enemmän kuin järkevää valita Vuorenmaa, jolla suhteet, taidot ja arvostus on jo olemassaan. Toisin nyt haluttiin ja tulevat kuukaudet näyttävät varmaan aika pian, kuinka kovaa Putkosen ääni kuuluu.

Varmaa kuitenkin jo on, että yksi merkittävä työmarkkinapolitiikan aikakausi on päättymässä henkilöiden vaihtuessa. "Tupojen takuumies" Seppo Riski jää eläkkeelle, Vuorenmaa siirtyy syrjään ja kovin pitkään ei Ihalainenkaan enää SAK:n ääntä käytä. Epäilemättä olemme uudenlaisen neuvottelu- ja vaikuttamiskulttuurin kynnyksellä. Mitä oven takaa sitten löytyy, selviää ainakin osittain viimeistään syksyllä 2009 seuraavan liittokierroksen koittaessa.

5 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Jospa Aalto valittaessa monet ajatttelivatko valitsevansa samalla vetäjää suurliitolle? Ja jospa hänen kannattajiensa intresseinä oli vain halu vaihtaa nuorempaan ja pyrkiä uudistamaan liikettä. Sitä on liikkeellä....

Petri Mustakallio kirjoitti...

Voi kele mitä kirotusvirheitä. Tarkoitus oli siis sanoa, että ehkä Aallosta ajateltiin samalla myös vetäjää suurliitolle. Vuorenmaahan ei ikänsä puolesta tule siihen enää kysymykseen.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Niin...Aika yksinmielinen linjaus vaan on minusta ollut, että suurliiton pj. ei ole kukaan perustajaliittojen nykyisistä puheenjohtajista. Siksihän sitä Lylyäkin on kovasti istutettu sille paikalle. Ulkopuolinen taitaa olla ainoa tapa löytää sopu.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Niin taitaa olla. Todennäköisesti siihen sopuun tulee kuulumaan myös jonkinlaisen johtotroikan istuttaminen - ja siihen nykyiset liittopuheenjohtajat lienevät vahvoilla. Riku tuskin tulee palaamaan nykyiseen hommaansa vaikka puheenjohtajakausi Metallissa jäisi tyngäksi - mikä sekään ei ole aivan varmaa , sillä kommarit saisivat halutessaan torpattua sääntömuutoksen jolla Metalli liitettäisiin suurliittoon.

Anonyymi kirjoitti...

Rikuhan on fiksu, kun on jättänyt takaportin. Siksitoiseksi hyvä "uusivalinta", pitää aina suunsa supussa ja kuuntelee ensin tovin aikaa, eikä latele tyhmyyksiä vastavalittuna...niitä kun voi olla sitten myöhemmin vaikeampaa korjailla. Eikö?
Mitä Vuorenmaahan tulee, eiköhän ne tekemättä jättämiset loppupeleissä ratkaisseet homman. Niinhän sitä sanotaan, että, niin makaa kuin petaa...Porukat taisivat kyllästyä moiseen.