29.5.08

Musiikkiopiston kevätjuhlat

Eilen illalla kävin Vantaan musiikkiopiston kevätjuhlissa tervehtimässä ja onneksi oli kutsuttu. Ohjelma oli todella viihdyttävä ja yllätyksellinen. Erityisoppilaat lämmittivät rytmiikkaesityksellään erityisesti mieltä, mutta myös Minit kuoro pitää mainita. Jos jossain on mahdollista kuulla Minit-porukkaa, niin kannattaa mennä paikalle! Alla puheeni, jonka unohdin toimistolle, mutta muistin ulkoa, joten sujui varmasti paperista lukemista paremmin.

"Hyvää iltaa musiikkiopistolaiset,
Kiitos vielä kutsusta, on suuri ilo päästä tervehtimään juhlaanne Vantaan vapaa-ajan lautakunnan puolesta.

Aina kulttuuri ei ole näkynyt Vantaalaisessa päätöksenteossa kuten olisi pitänyt, mutta muutaman kuluneen vuoden aikana on minusta tapahtunut selvää muutosta, ainakin asennetasolla. Syynä siihen tietysti on Vantaalaisten taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten, eri yhdistysten ja kulttuuritoimen aktiivisuus ja korkea taso. Hyvää on vaikea sivuuttaa.

Tilojen puute on noussut jatkuvasti esiin lautakunnassa, samoin on haluttu vahvemmin ohjata tukea taiteen perusopetukseen ja yhdistysten avustamiseen. Tilojen osalta parannukset ovat valitettavan hitaita, avustusten osalta pystyimme jakamaan rahaa noin 20% viime vuotista enemmän, mikä on tietysti hieno asia.

Kouluissa taide- ja taitoaineiden opetus on vähennetty oikeastaan joka kerta, kun opetussunnitelmia on tarkistettu. Samaan aikaan luovuuden ja monipuolisuuden vaatimukset ovat opiskelu- ja työelämässä kasvaneet. Tämän ristiriidan ratkaisussa nimenomaan taiteen perusopetuksella on suuri merkitys. Lapsille ja nuorille on tarjottava ilman kohtuuttomia lukukausimaksuja tai kohtuuttomia matkoja mahdollisuus myös esittävän taiteen harrastamiseen ja opintoihin, laadukkaasti. Vantaan musiikkiopisto on tässä työssä onnistunut erinomaisesti, työtänne on ollut ilo seurata.

Omat pianotuntini päättyivät 45 minuuttiin noin kuuden vuoden iässä, sen sijaan tanssin yli 15 vuotta. Äidilläni oli tapana sanoa, että eipähän ainakaan pelkää pimeää salia ja osaa seisoa suorassa, vaikka muut tuijottavat. Samaten musiikin opiskelu tuo mukanaan paljon asioita, joista on hyötyä myöhemmällä iällä, vaikkei ensiviulistiksi päätyisikään. Puhumattakaan elämyksistä, joista lähipiiri pääsee nauttimaan, kuten nyt tänä iltana.

Nautinnollista illan jatkoa ja onnittelut stipendiaateille ja tutkintotodistuksensa saaville koko vapaa-ajan lautakunnan puolesta!"

Ei kommentteja: