25.7.06

irc-galleria ok?

Oikeasti järkytyin käydessäni ensimmäistä kertaa paljon puhutussa irc-galleriassa muutama päivä sitten. Tuhansia poseerauskuvia +12 vuotiailta tytöiltä ja kavereiden kommentteja "hmm, seksikästä...". Aivan käsittämätön sivusto. Toki jokainen ottaa kuvansa itse ja lataa ne itse nettiin, vaan tuskinpa vanhemmat tietävät minkälaista matskua kuka tahansa voi heidän lapsestaan ladata tai valvooko joku muu sivuston sisältöä? Moraalisesti ei varmastikaan. Useat kuvista ovat tietysti huvittavia, jopa säälittäviä, enemmän minua järkyttikin ajatus. Miksi alle 16-vuotiaat tytöt ottavat satoja kuvia itsestään jalat harallaan, huulet töröllään ja vielä laittavat ne julkiseen levitykseen? Tuskin kaikki haluavat osoittaa, kuinka nainen voi olla yhtä aikaa kaunis ja älykäs, kuten 99% iltatytöistä ja wannabe-malleista. Ja jos lehdissä pehmopornokuvissa esiintyvät naiset todella ovat kauniita ja älykkäitä, niin olisi korkea aika pohtia vastuuta nuorista, lähes lapsista. En usko, että on sisäsyntyistä purra etusormea ja nostaa toisella kädellä takahiuksia, varsinkaan jos on yksin vessassa bikineissä. Tunnen itseni ikälopuksi, mutta mitä tässä yhteiskunnassa on tapahtumassa? Miksi nuoret tytöt toimivat näin ja mikseivät vanhemmat puutu? Itse yhdistin vielä murkkuikäisenä "push up"- tekstin ovenkahvaan, en näyttelyesineisiin. Mutta se olikin kauan sitten yheksäkytluvulla.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, aiheesta on paljon keskusteltu myös mm. ajankohtaisohjelmissa viime aikoina. En oikein tiedä mikä olisi oikea sana kuvaamaan tuota kuvajutskaa, hälyttävä/huolestuttava/tms. Mietin että onkohan noilla nuorilla tytöillä jonkinlainen tarve oman itsetunnon nostamiseen, ts. kaivataan kommenttia omasta ulkoisesta habituksesta ja sen myötä tunnetaan sitten olevan osa jotain parempaa/suositumpaa poppoota. Itsensä esillelaittaminen ja arvosteluun asettaminen on tietty helpompaa kohteelle, kun ei tarvitse olla kasvokkain kohtaamassa. Mutta sitten tuleekin juuri kuvien leviämiskysymys ja se, että mitä ko. neidit ajattelevat asiasta vaikkapa viiden vuoden kuluttua? Veikkaisin että tuskinpa valtaosa kovin iloinen on siitä että nuorena tyttönä otetut pikkutuhmat kuvat ovat verkossa yleisessä levityksessä. Tällaistahan ei olisi voinut kuvitella 10 vuotta sitten tapahtuvan, oikein jopa pelottaa mikä on tilanne ja mitä tapahtuu vuonna 2020...

Ville Kopra kirjoitti...

No ei kai tässä nyt kannata pelätä ja voivotella, eiköhän suomalaiset nuoret ole edelleen ihan perusjärkevää porukkaa. Totta kai voi sattua ylilyöntejä mutta saa ne kuvat poiskin halutessaan.

Irc-galleria ottaa nuo esitetyt huolet hyvin vakavasti ja siellä on tarkat säännöt millaisia kuvia saa käyttää. Sinne kannattaa olla myös suoraan yhteydessä jos on sitä mieltä että linja on pielessä.

Mielestäni galleria on hieno suomalainen keksintö joka monipuolistaa keskustelukulttuuria ja auttaa mm. sosiaalisilta kyvyiltään heikompia saamaan kavereita ja kontakteja.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Ville on varmasti oikeassa siinä, että erilaisilla keskustelu- ja kuvapalstoilla tarjotaan uudenlainen ja tärkeä kohtaamispaikka. Olenkin huolissani teinien korvien välisestä toiminnasta. Miksi nuoret tytöt "posettavat" seksikkäiksi mieltämissään asennoissa? Mistä tulee niin vahvasti malli toimia em. tavalla ja voidaanko/halutaanko ilmiöön puuttua? Toki tiettyyn kehitysvaiheeseen liittyy oman seksuaalisuuden tutkiminen ja herääminen, mutta harva ennen nykytekniikkaa otti itsestään satoja kuvia salaa ja lähetteli muille katseltavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Aika kukkahattutätisivusto. Toivottavasti demarit kohta vaativat kaikkien netissä julkaistavien tekstien ja kuvien tarkistuksen ennen julkaisua.. ja näin tappavat yhteisösivustot.
Käsittääkseni irc-galleriassa tehdään paljon työtä ja valvontaa alaikäisten kuvien takia. Johonkin ne niitä kuitnekin laittavat, ja silloin "ircci" ei varmastikaan ole pahin vaihtoehto.