12.5.09

Tupakkalaista vielä vähän

Tänään päivä alkoi aamiasseminaarilla, jossa käsiteltiin uudistuvan tupakkalain vaikutuksia pieniin myyntipaikkoihin. Aikamoisia kuluja esitetään lähikauppojen ja kioskien maksettavaksi tupakkatuotteiden piilottamisen myötä. Investointien lisäksi laki toisi vuosittain noin 2 miljardin lisäkustannukset lähikaupoille. Dave Bryans Kanadasta kertoi aluksi miten vastaava laki on Kanadassa toiminut. Nuorten tupakointi on koko maassa jämähtänyt paikoilleen 15% ja 2006 ensimmäisenä lain käyttöönottaneessa territoriossa prosentti on noussut jopa 25:een. Pieniä kauppoja/kioskeja on sen sijaan mennyt nurin roppakaupalla ja pimeä myynti lisääntynyt koko maassa 33%. Piilottamisen haitat ovat olleet siis selkeästi hyötyjä suuremmat. PAM on tietysti pitänyt esillä ensisijaisesti työn sujuvuuteen ja turvallisuuteen liittyviä näkökulmia. Alla vielä tämän aamuisen kommenttipuheenvuoroni tiedote, jossa kärkenä on myyjille kaavaillut rangaistukset.

Tupakan myynnin valvontaan selkeät ohjeet

- Tupakkalain uudistamisen yhteydessä tiukentuva alaikäisvalvonta ei saa johtaa myyjien osalta kohtuuttomiin rangaistuksiin. Lakiin on selkeästi kirjattava, missä tilanteissa työntekijä voi asettaa oman turvallisuutensa rangaistuksen pelon edelle, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiskuntasuhteiden sihteeri Hanna Kuntsi.

- Tupakkatuotteiden välittäminen alaikäiselle, väärennettyjen henkilöllisyyspapereiden käyttäminen tai asiakkaan aggressiivinen käyttäytyminen ovat muun muassa tilanteita, joissa myyjälle sakkojen langettaminen on kohtuutonta. Rikosoikeudellisten seuraamusten perusteena on aina oltava myynnin tahallisuus, alleviivaa Kuntsi.

- Työnantajan on myös pystyttävä todentamaan, että työntekijän perehdytys on hoidettu kunnolla. Kaupan ala on monelle nuorelle ensikosketus työelämään. Työntekijöillä on oltava selkeät ohjeet niin lain kuin työnantajankin osalta, miten toimia oman turvallisuuden ja toisaalta nuorten tupakoinnin ehkäisemisen puolesta parhaalla mahdollisella tavalla. Päävastuu tupakkatuotteiden myynnin valvonnasta tulee olla myyntiluvan haltijalla eikä yksittäisellä myyjällä, toteaa Kuntsi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä asiassa mielipiteeseen vaikuttanee aika paljon kunkin henkilön kohdalla se, että polttaako itse ollenkaan vai onko vaikkapa niin korsteeni että tupakoi läpi raskausajankin?

t. Anne

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Itse asiassa myyjien työturvallisuuteen ja ergonomiaan ei vaikuta lainkaan oma tupakointi. Tupakkatuotteiden esilläpitokielto ei helpota kassatyöskentelyä, päinvastoin. Tuotteiden valinta myyjän toimesta "piilosta" hidastaa työtä, eli jonotusaika kaikkien asiakkaiden osalta pitenee. Suurin osa kaupan myyjistä ei tupakoi, joten on mahdotonta myöskään olettaa, että tupakoimaton myyjä tunnistaa kaikki merkit/laadut ilman useampaa hakua. Nykyäänhän tupakoiva asiakas joko itse poimii tuotteen tai kuten kioskeille usein kuulee asiakkaan neuvovan "eikun tuo viereinen".