8.10.13

Vastaväite Hesarille

Hiusalan työsuojeludirektiivi on ollut työn alla jo pari vuotta ja viimeisin käänne tapahtui viime torstaina, kun komissio päätti lykätä hankkeen ainakin vuoteen 2015. Tähän saakka Barroson johtama komissio on muutoinkin kieltäytynyt tuomasta parlamentin käsittelyyn mitään eistyksiä liittyen työsuojeluun, joten sinällään poliittisesti valittu linja ei yllätä. Yllättävää sen sijaan on, miten tyynesti Suomessakin suhtaudutaan siihen, ettei tavallisten työssäkäyvien ihmisten olojen parantamiseen tähtäävät toimet mitenkään etene. Loppuviikon Hesareissa pariinkiin otteeseeen suorastaan vähäteltiin minimityösuojelun merkitystä ja otettiin lähes sama linja, kuin minkä Barroso toi esiin Saksan televisiossa torstaina: "Minullakin on silloin tällöin selkäkipuja, mutta en minä sen takia vaadi Euroopan laajuista lainsäädäntöä." Huomiotta toki jää, että komissaari itse työskentelee tiloissa, joissa työsuojelu ja -ergonomia on aivan huipussaan - perustuen myös kansainvälisiin suosituksiin ja sopimuksiin. Alla Hesarille lähettämäni vastaväite.

Faktat hiusalan työsuojelutavoitteista

Sosiaalidialogi on yksi osa EU:n sosiaalista ulottuvuutta ja peruspilari, joka on jäänyt talousohjauksen ja työntekijöiden suojaa purkavien säädösten jalkoihin. Poliittisen ilmapiirin nihkeydestä huolimatta kansalliset rajat ylittäviä työmarkkinaneuvotteluita käydään.

Yksi esimerkki menestyksestä ja yhteisestä tahdosta on keväällä 2012 solmittu  puitesopimus hiusalan työntekijöiden minimisuojelun turvaamiseksi. Työnantajien Coiffure EU:n ja työntekijöiden Uni Europa hair&beaty:n puitesopimus koskee kampaamohenkilökunnan työterveyttä ja työturvallisuutta, ja sen piirissä on noin miljoona työntekijää. Monisivuinen sopimus pureutuu erityisesti iho-, hengitystie- sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyyn sekä hoitoon. Ehdotetut toimenpiteet koskevat pääosin työergonomiaa, haitallisia aineita ja käytettäviä työvälineitä. Korkokengistä ei ole sanaakaan koko monisivuisessa sopimuksessa.

Alan työntekijöiden kannalta on erittäin valitettavaa, että sekä pääkirjoituksessa että näkökulma-kolumnissa (4. ja 5.10.) HS levittää direktiivihankkeesta perätöntä tietoa ja suhtautuu vähätellen satojen tuhansien työntekijöiden työolojen parantamiseen verraten työsuojelua kurkkuihin tai oliiviöljypulloihin. Hedelmällisempää kansalaisten kannalta olisi taustoittaa, miksi nykyinen komissio ei halua edistää sosiaalista ulottuvuutta, vaan mitätöi toistuvasti työmarkkinaosapuolten esitykset.

Ei kommentteja: