23.8.07

Palvelualojen palkat

JHL ja kumppanit julkistivat tänään odotetusti n. 9% korotusvaateet kahden ja puolen vuoden sopimuskaudelle. Lisänä oli pidemman aikavälin palkkojen jälkeenjääneisyyttä korjaava ohjelma. Kustannusvaikutus euroina olisi kuulemma 3,5 miljardia ja se on toki kuntatyönantajien mukaan täysin absurdia. Edellyttää kuulemma rajuja veronkorotuksia ja palveluiden leikkaamisia. Vuositasolla puhutaan n.1,4 miljardista. Kyseessä on tietysti huima summa, mutta jos kansalaisilta kysytään ja tämän hetkistä tahtotilaa tulkitaan, niin moni varmasti luopuisi nyt kaavailluista veronkevennyksistä tai jopa hyväksyisi veronkorotukset, jos pystytään osoittamaan, että rahat todella kohdentuvat kuntatyöntekijöille.

Minulla ei tietenkään ole nyt käytettävissäni mitään statistiikkaa, mistä voisin tutkailla mahdollisia vaikutuksia, mutta toivon todella, että julkisten palveluiden palkkoja saadaan hilattua ylöspäin niin paljon kuin mahdollista. Jos maan hallitus haluaa todella auttaa, niin kannattaisi äkkiä laskea tarkkaan, kuinka paljon on varaa vielä laskea ylimpiin tuloluokkiin kohdentuvia veroja.

Kunnon korotuksia odotan tietysti yksityisillekin palvelualoille, missä erityisesti kiinteistö- ja siivouspuolen palkoilla alkaa olla mahdotonta elää pääkaupunkiseudulla ja työntekijöitä on hankala löytää. Melkein palkkoja korkeammalle rankkaisin kuitenkin vaatimukset palkallisesta äitiys- ja isyysvapaasta sekä lukuiset pätkätyöläisiä koskevat parannukset. Työpaikoilla väki jakaantuu koko ajan pahemmin sen mukaan, minkälaisessa työsuhteessa töitä tehdään. Tositarinoita kuunnellessa tuntuu välillä, että paikka paikoin on siirrytty villiin länteen. Aina löytyy keinoja kiertää lakia tai työehtosopimuksia, kiristetään työntekijöitä luopumaan oikeuksistaan, pallotellaan nuoria ihmisiä todella lyhytnäköisesti. Ei auta kuin taistella - ja neuvotella.

Ei kommentteja: