9.2.07

Asuntopolitiikka esiin!

Olen viime aikoina vastannut lukemattommin vaalikoneisiin ja kyselyihin. Ymmärrän toki, että järjestön omat asiat on nostettu esiin, jos kyse on vaikkapa terveydenhuollon ammattilaisten vaalikoneesta, mutta missä on asuminen yleiskoneista?! Jos ajatellaan ihmisten arkea, niin työn lisäksi oma asuminen on tärkeysjärjestyksessä mitalisijoilla. Itse asiassa työtäkin tehdään, jotta voidaan syödä ja asua. Ja toki hankkia muuta elämän iloa, mutta trendien mukaisesti hankinnatkin usein liittyvät jotenkin kotona viihtymiseen.

Poliittisesti voidaan vaikuttaa hyvin monella tavalla asumisen hintaan ja viihtyvyyteen. Asuntomarkkinat eivät todellakaan ole pelkästään markkinat, vaan maankäytöllä, kaavoituksella, julkisella tuella jne. voidaan huomattavasti vaikuttaa asumisen hintaan ja saatavuuteen. Luulisi lähes jokaista kiinnostavan miksi oma vuokra tai velka on niin tolkuton.

Kovin monen arkea ei hetkauta käydäänkö loputonta NATO-keskustelua ennen vai jälkeen vaalien, vai vasta neljän vuoden päästä. Vai onko todella näköpiirissä, lähitulevaisuudessa, jokin sotilaallinen uhka Suomea kohtaan? NATO-kantaa nyt kuitenkin joka paikassa kysytään. Minusta mielenkiintoisempaa olisi kuulla ratkaisuehdotuksia siihen, miten tavallinen, työssäkäyvä ihminen perheineen pystyy jatkossakin asumaan pääkaupunkiseudulla ja mistä löytyvät pienet asunnot niitä haluaville? Asuntolainoja maksetaan jo nyt monessa perheessä ottamalla toinen tai kolmas työ, eikä talous kestä kuin muutaman kympin muutoksen lyhennyksissä. Korot kuitenkin jatkavat nousuaan. Asutojen hintakehitykseen on puututtava tiiviillä kuntayhteistyöllä NYT.

Vuodatuksen keskeyttää nyt tortillat. Ja vaalilehteni tuli juuri Assun mukana painosta. Todella hyvä! Muutama pikku moka, ylimääräinen tavuviiva etc., näyttää jääneen kaikesta oikolukemisesta huolimatta, mutta ei voi mitään. Kelpaa jakaa. Huomenna alkaa...

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Hanna
Hienoa, että uskallat käyttää hyvää suomenkieltä ja konstailematonta ilmaisua. Kiitos! Sitäpaitsi asia on yksi maamme tulevaisuuden kohtalonkysymyksiä.
Kaltaistasi päättäjää kaipaisin kovin eduskuntaankin.
Tsemppiä
t. Leena Kaarna-Oinonen
Hakunila

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Kiitos kannustavista kommenteista. Reilun kuukauden päästä nähdään kuinka akan vaaleissa kävi :)

Anonyymi kirjoitti...

Hej, Hanna
Kohtuuhintaisen asunnon saaminen on kuin arpajaisvoitto. Nykyään voittoarpoja ei ole paljon tarjolla. Suurten ikäluokkien parempiosaiset kahmivat ne.
Oletteko miettinyt, että jos suurimmissa kaupungeissa keskimääräsitä kalliimmilla alueilla määrättäisiin 0,5% vuosittainen lisävero asunnon hinnasta, esim. 1500€ / 300.000€ asunto, ja niillä ostettaisiin näiltä alueilta asuntoja. Tällä tavalla hankittuihin asuntoihin arvottaisiin 20 vuoden asumisoikeuksia kaikkien alle 35 vuotiaiden kuntalaisten kesken, niin jo varsin pian asuntojen hinnat laskisivat.
Ovatko SDP:n peruskannattajat jo niin vanhoja, että he ovat unohtaneet nuoret ja lapsiperheet?

Paul Biri
Entinen korsolainen
Ekenäs - Tammisaari

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Idea alueellisesta lisäverosta on mielenkiintoinen. Erityisen mielenkiintoista olisi nähdä minkälainen mekkala hyvätuloisten suunnasta nousisi...

Kohtuuhintaisia asuntoja on mahdollista tuottaa samantien, kun yhteinen polittinen tahto löytyy. Kunnan myymän maan hinta alas, rakennuskustannukset ARA:n hyväksymiin raameihin ja jo nousee nuorille asuntoja muutaman euron per neliö halvemmalla.

Toki muitakin toimia tarvitaan, mutta ensihätään pelkkä tarjonnan lisääminenkin laskisi hintoja ja lisäisi asuntorotaatiota.

Toivottavasti kaikki sd-kannattajat eivät ole unohtaneet nuoria aikuisia, tulee pian orpo olo :)

Anonyymi kirjoitti...

MUHAMMADAN RASUL ALLAAH! Suomilaisent on KAFIR VAARAUSKUOAT KOIRAT!