3.4.12

Kokousluudan painajainen

Olen hivenen shokissa, myönnetään. Puoluekokousryhmämme kokoontui tänään ensimmäistä kertaa järjestäytymään ja saimme aloitemateriaalin, varsinaiset asiakirjat tulevat sitten joskus. Mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa. Eikä nyt oikeastaan aikataululla niin ole väliäkään. Puoluehallitus on päättänyt uudistaa puoluekokousta hieman rajummalla kädellä ja mulla meni suoraan sanottuna maku koko touhuun taas toviksi. Ehdin jo niin intoilla, kun nettisivuilla on viikkotolkulla otsikoitu "Puoluekokous on työkokous". Joensuun henkilövalintafarssin ja valiokuntien supistamisen aiheuttama pettymys unohtuisi, kun palattaisiin askel ja työskenneltäisiin ja debatoitaisiin tosissaan. Vaan olisipa pitänyt tajuta, että tässäkin on kyseessä joku fiksu "ajatellaankin näitä sanoja ihan uudesta kulmasta"-tyyppinen vedätys. Puoluekokouksen valiokuntiin valitaan yksi edustaja per piiri. Siis yksi! Aloitevaliokuntaa ei esitetä lainkaan, eli aloitteista ei kokouksessa keskustella. Kommenttimahdollisuus edustajilla ja piiriryhmillä on netissä nyt toukokuun aikana ja sitten hypätään päätöskäsittelyyn. En edes tiedä mitä ajatella, kun katastrofin ainekset leijuvat niin monella suunnalla.

Pelkkä päätöskäsittely johtaa joko täysin kumileimasin-päätäntään tai sitten salissa on täysi härdelli, kun muutosesityksiä ei käsitellä missään, vaan päätöskäsittelyssä on sekaisin kaikki mahdolliset kannatetut esitykset. Yksittäisen puoluekokousedustajan vaikutusvaltakaan ei minusta kasva, vaan nyt olisi oltava aikaa istua koneen ääressä muotoilemassa kommentteja parin viikon ajan. Ne, joilla on aikaa ja kykyä kirjoittaa, ehkä saavat kommenteillaan vaikutettua puoluehallituksen lopulliseen vastaukseen, mutta sekin vain ehkä. Kenen kommentti noteerataan ja kenen ei? Perinteisesti esityksen kannatushan on tullut testatuksi omassa delegaatiossa, sitten valiokunnassa ja lopulta isossa salissa. Ajankäytöllisesti lähetekeskustelun poisjättämistä ei voi perustella. Aloitteita on yli 100 vähemmän kuin Joensuussa. Ymmärtääkseni myös asiakirjat ovat tiiviimpiä kuin Joensuussa käsitelty Varjosta valoon. Mitä siis tarkoittaa työkokous? Pelkät henkilövalinnat eivät täytä minusta kovin tiukan työn määreitä.

Miksi siis järjestää 500 hengen seurusteluhetki kolmeksi päiväksi? Eikö suoraan olisi voitu antaa kommentointi mahdollisuus koko jäsenistölle ja aikarajan umpeuduttua puoluevaltuusto olisi siunannut aloitevastaukset. Suora jäsenvaali myös puoluejohdosta lisäisi jäsenyyden merkitystä. Nyt tehdään joku kumma hybridi, pistetään piirit maksamaan jäsenäänestys, osa ehdokkaista laittamaan lehtimainoksia tai kirjeitä, kustannetaan majoitukset ja muut ylläpidot ja sitten sanotaan, ettei kokouksessa oikeastaan olekaan hommia kuin noin viidellekymmenelle edustajalle. Loput voivat sitten pitää loputtomia kannatuspuheenvuoroja varapuheenjohtajille, jotka kuitenkin on neuvoteltu vaalivaliokunnassa, mutta sillä ei ole merkitystä, sillä jotainhan pitää salissa tapahtua. Mediaa varten voitaisiin kokoontua varmaan halvemmallakin, sanon minä.

Mistään uudesta tavasta hyödyntää sosiaalista mediaa työkaluna on turha puhua, sorry! Itse olin vetovastuussa PAMin 2010 liittokokouksessa hyväksytyssä ohjelmassa ja ohjelma valmisteltiin ihan aidosti verkossa. Ningin, facebookin, blogien ja liiton nettisivujen yhdistämisellä perinteiseen kirje- ja sähköpostiviestintään kokeiltiin osallistavampaa tapaa valmistaa koko kauden tärkein pumaska kaikkien halukkaiden kesken. Työ kesti yli puoli vuotta, ei kolme viikkoa ja meillä sentään on resursseja hieman eri tavalla. Joku voi miettiä tietenkin, että se on tekijästä kiinni, mutta se ei ole ratkaisevaa. Jo pelkästään muutaman sadan kommentin läpikäyminen ajatuksella, pointtien kaivaminen, hyödyntäminen, peilaaminen asiantuntijoilla, puhtaaksikirjoittaminen ja virallisten päätösprosessien läpikäynti vie enemmän aikaa, kun nyt puolueessa on varattu. Verkkokeskustelun pitäisi olla jatkuvasti eteenpäin vievää, pysyä aiheessa ja tietenkin olla kaksisuuntaista. Jokaisella on oltava mahdollisuus kirjoittaa juuri niin hyvin tai huonosti kuin osaa ja silti omata tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä vaikuttamaan, jonkun pitää siis todella tuntea aihealueet (kaikki) niin hyvin, että pystyy poimimaan ydinasiat, bongaamaan ideoita ja moderoimaan tekstin puoluehallituskelpoiseksi. Onko puoluehallitus ja henkilöstö valjastettu oikeasti koko toukokuuksi käymään lähetekeskustelua?

Ja edelleen kysyn, mitä Helsingissä tehdään kolme päivää? Yritän koko ajan miettiä, että olenko ihan pudonnut kelkasta ja miksi en tajua, mitä tällä haetaan, mutta ei aukea, ei sitten millään. Kai olen turhan monta kokousta istunut, kun oikeasti jo luulen, että valiokunnilla, salin keskusteluilla ja täysimittaisella esityslistalla on joku merkitys.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Puoluesihteeri ainesta !!

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Jep jep. Tai mielensäpahoittajan :)