24.6.08

Media-ahdistusta

Olen hyvin ahdistunut jälleen kerran. En median toiminnasta, vaan saamastani informaatiosta. Oikeasti ahdistunut eilisen ykkösen dokumentin jälkeen. "Tietokoneiden hautausmaa" oli karua kertomaa atk-laitteiden "kierrätyksestä". Valtaosa kaikesta romusta päätyy tällä hetkellä Kiinaan nyrkkipajoihin. Jollei dokumenttia nähnyt, ei pysty kuvittelemaan olosuhteita, joissa haitallisia aineita käsitellään ja valutetaan joko lähivesiin tai poltetaan suoraan savuna ilmaan. Jätekaupungiksi kutsutulla alueella työntekijät perheineen asuvat hökkeleissä, suurin osa heistä on kouluttamattomia maaseudulta muuttaneita, jotka itse ovat kuitenkin tyytyväisiä saadessaan tehdä töitä.

Saastepitoisuudet niin ilmassa, vedessä kuin maaperässäkin olivat hurjia. Vielä hurjempia olivat veriarvot. Esimerkiksi alueen lapsilla veren lyijypitoisuudet olivat linjassaan yli 15, kun maksimit saisivat olla 10. Erilaiset syövät olivat haastatellun lääkärin mukaan hyvin yleisiä, vaikkeivat alueen asukkaat itseään erikoisen sairaina pitäneetkään. Vesi oli luonnollisesti juomakelvotonta, kauniin syvän vihreää toki.

Eikä kehitykselle näyttäisi mahtavan mitään. Koneita rahdataan päivittäin tuhansittain kyseiselle alueelle ja moni pelkää, että vastaavia kaupunkeja syntyy Aasiaan lisää.

Mitä siis jos laitankin joskus pahvia paperinkeräykseen tai jätän biojätteen lajittelematta? Ymmärrän, että jos jokainen ajattelisi, ettei oma panos auta mitään, ei mitään tapahtuisi, mutta...Ja mitä tapahtuu työkoneelleni, kun siitä joskus aika jättää? Miten varmistan, ettei kukaan pura piirilevyjä myrkkykaasujen keskellä ja valuta syövyttäviä aineita maahan ja veteen? Enpä kai mitenkään. Paitsi varastoimalla koneen ikuisiksi ajoiksi vaatekaappiini.

Ajattelin lievittää ahdistustani väliaikaisesti iltapäivälehdillä. Onnistuin skippaamaan jokapäiväisen tanjaolli-osion, mutta mikäs se siellä odottikaan: Satu ja Antti! Voi miksi teette tämän? Jos lääkärin tekemistä toimenpiteistä ei halua kertoa, niin miksi niistä pitää kertoa. Kevyempikin tiedotus lapsettomuudesta, muutosta, tulevasta lomasta, häistä ja häävalssista riittää ihan hyvin. Sen verran vahingoniloinen olen, ettei minua haittaa, jos muiden puolueiden edustajat vievät itse itseltään uskottavuuden, mutta miksi meilläkin!?

Ei kommentteja: