13.4.08

Asuntopolitiikan suuri puhallus?

Hieman nyt huolestuttaa asunto- ja maankäyttöpolitiikan tulevaisuus. Vaikka vaikeaa tekikin, niin pakko oli myöntää, että Vapaavuori ja muut kokoomuslaiset hoitivat asioita hetken kuten demareiden olisi pitänyt hoitaa jo vuosia sitten. Perustettiin Viisaiden ja Ahkerien työryhmät, joita aluksi epäiltiin vain kulisseiksi, mutta tulosta syntyi. Johtopäätelmien mukaisesti ARAn valtuuksia lisättiin 45 miljoonasta 80 miljoonaan. Pääkaupunkiseudun kuntien yhteissopimus hyväksyttiin ja siinä kaikki sitoutuivat sosiaalisen asuntotuotannon tuntuvaan kasvattamiseen lähivuosina. Vantaankin osuus on satoja asuntoja vuodessa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki julkisti tovi sitten Vantaan suunnitelmia tavoitteen saavuttamiseksi. Esimerkiksi pitkäaikaisasunottomien tilanteen parantamiseen tartutaan tosissaan. Samankaltaisia viestejä on kuulunut joka suunnalta. Mutta mutta...Samaan aikaan hallitus valmisteli ARAlle uusia avustustasoja. "Tavallisen" asuntotuotannon investointituki tullee laskemaan 5 %:iin nykyisestä 20 %:sta. Lasku on todella merkittävä. Vaikka kuumin vaihe rakennuttajien osalta näyttää olevan kääntymässä, niin vaikea silti on saada hankkeita pysymään kohtuullisissa kustannuksissa. Tavoitteena pitäisi olla, että neliövuokra olisi max 10 euroa, jotta tuotannolla oikeasti vastattaisiin pienipalkkaisten ja perheellisten tarpeisiin pääkaupunkiseudulla. Tähän ei ole nykyiselläkään tukitasolla kyetty, miten tulevaisuudessa?

Asunnottomille ja ikäihmisille tai muille erityisryhmiksi laskettaville investointitukiin on tulossa korotuksia, osin reilujakin, mutta sillä ei ratkaista perusongelmaa. Asuminen on liian kallista ja luo työvoimapulaa pk-seudulla. Homma on hoidettava, ja sen tietää toki asuntoministerikin, niinpä lasku on jälleen helppo siirtää kunnille. Erityisryhmien kautta kerätään sympatiat ja poliittiset irtopisteet ja varsinainen iso kysymys lakaistaan kuntien kontolle, niille jotka ovat jo sopimukseen sitoutuneet. Tai miten sitten käykään sitoutumisen, kun rakentamisen "uusi hinta" realisoituu...

Uutta vuokra-asuntokantaa olisi joka tapauksessa saatava vauhdilla. Oikeustajun vastaisten vuokrankorotusten uutisointi loppuviikosta pitäisi huolestuttaa päättäjiä. SATO ilmoitti Espoossa tekevänsä 27 % korotuksia ja Vuokralaisten keskusliittoon on kantautunut tietoja jopa 40 % korotuksista. Nyt meinaa karata lapasesta koko kuvio.

Ei kommentteja: