6.4.09

Reaaliajassa valtuustosta

Hih, sähköisessä päätöksenteossa on se hauska puoli, että voi tällä tavalla reaaliajassa raportoida valtuustotyöskentelyä. Olemme - ryhmäkokoukset poislukien - istuneet epämukavilla tuoleillamme nyt 3 tuntia ja 15 minuttia. Oman neitsytmatkani tein puhujanpönttöön kokouksen alkupuolella, kun käsittelimme Vantaan asunto-ohjelmaa. Sain pitää ryhmäpuheenvuoron :) Laitan sen todennäköisesti myöhemmin tännekin näkyviin.

Nyt käynnistyi illan odotetuin aihe, Vantaan ja Helsingin liitosselvitykseen kannanottaminen. Puheenvuorot taitavat olla suurta teatteria ja rintamalinjat selvillä, mutta show kestänee jokusen tunnin. Nyt äänessä on ensimmäisenä Sirkka-Liisa Kähärä, joka jo nauratti (ainakin minua) mikrotason esimerkillä: "Ilmoittaisin naapurilleni, että haluan selvittää yhdessäasumisemme haitat ja hyödyt, ja aion tehdä sen joka tapauksessa yksinkin, jollei ajatus miellytä." Vitsailut taitavat todellisuudessa olla vähissä. Kokoomuksen ryhmästä on aiemmin jo useaan kertaan todettu, että ei pidä keskustella liitoksesta vaan selvityksestä ja että keskustelu on ikävän asenteellista. Siis päätöksemme seurauksista ei pitäisi keskustella. Taitaapa toive kaikua kuuroille korville. Perussuomalaisten Pietari Jääskeläisen puheenvuoro nyt ainakin on täynnä todennäköisimpiä uhkakuvia uudesta suurkaupungista. He tukevat meidän muutosesitystämme, jossa korostetaan laajempaa seutuyhteistyötä, seutuhallinnon selvittämistä ja suoraan sanottuna annetaan piut paut kahden kaupungin rahaa nieleville selvityksille.

Ensimmäinen Kokoomuksen puhuja on Paula Lehmuskallio, jota en olisi arvannut näin mainioksi. Lehmuskallio lensi lomalta Milanosta vain kokoustamme varten ja on Kokoomuksen erittäin pienen toisinajattelijoiden joukon kärki. Häntä on painostettu, kiristetty ja yritetty palkita, jotta hän olisi ollut pois tämän iltaisesta käsittelystä. Vaan eipä ollut, vaan antoi palaa turhia itseään säälimättä.

Puheenvuoroja on jonossa 19 ja aikaa tämän kirjoituksen alusta on kulunut 35 minuuttia. Julkaisen äänestystuloksen, kun se on selvä. Nyt keskityn Markku J. Jääskeläisen herkullisiin kielikuviin. Harmillista, ettei valtuustosalissa saa taputtaa.

Oi voi, nyt on keskusteltu 1,5 tuntia. On oikeasti hyvin mielenkiintoista, ainoa häiritsevä seikka on se, että en usko hetkeäkään käytettyjen puheenvuorojen muuttavan yhdenkään valtuutetun jo olemassa olevaa - ryhmässä sovittua - kantaa. Kummasti vaan Vihreätkin ovat sulassa sovussa samassa ruodussa. Heistä jo 3 on käyttänyt puheenvuoron, jossa he kannattavat seudullisen yhteistyön tiivistämistä, mutta viimeisessä lauseessa toteavat: "Kuitenkin kannattaa selvittää Helsingin ja Vantaan yhdistymisen edut ja haitat, sillähän saadaan vain tietoa päätöksenteon pohjaksi."

No nyt äänestetään! Käsittely alkoi 2 h 15 min sitten. Jännittää...Aloitammeko tien kohti suur-Vantaata...Tulos 37-30. Siis hypätään Helsingin syliin. Asia loppuun käsitelty.

4 kommenttia:

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Muutamaan kertaan sitä ehti illan mittaan miettiä kuis teillä. Joku haki tietoakin Hesarin sivuilta, mutta silloin ette vielä olleet saaneet päätettyä.

Eihän se yllätys ollut, mutta aikamoinen farssi tästä kehkeytyy kun päästään väittelemään toistemme selvitysten, tutkimusten ja raporttien totuudenmukaisuudesta ja luotettavuudesta!

Meillä valtuusto muuten istui melkein yhteen yöllä, eikä uni oikein silti tule. Onnex oon lomalla!

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Selvitysten "puolueettomuudesta" käytettiin jo nyt puheenvuoroja. Meillähän on vielä Helsinki selvitys sidottu 4-14 kunnan seutuhallintoselvityksen tekoon, eli mikäli laaja selvitys ei käynnisty, niin ei käynnisty Helsinki-Vantaakaan. Toukokuun valtuustolle tulee suunnitelmat ja hinnat hyväksyttäväksi, show must go on :)

Olin muuten kotona 00.10, eli mehän oltiin nopeita teihin verrattuna!

Miia M kirjoitti...

Mua kyllä kiinnostais se asunto-ohjelma -puheenvuoro, että koittaa saada sen tänne blogiin kans.

Hanna Kuntsi kirjoitti...

Asunto-ohjelman kommenttipuhetta joutuu nyt odottamaan valitettavasti pääsiäisen yli. Tein sen työkoneella ja olen toimistolla seuraavan kerran vasta pyhien jälkeen, sorry. Tulee kyllä.