18.10.07

Pienet potilaat

Ärsytysraja on nyt ylittynnyt, kun kolmatta päivää iltapäivälehdissä kysellään miten käy Lasten- ja nuorten sairaalan potilaiden, jos Tehy:n joukkoirtisanoutumiset toteutuvat. Allekirjoitan kyllä huolen, koska en todellakaan ymmärrä, miten työt hoidetaan, jos tehohoidostakin lähtisi 30. Raivostuttavaa on vaan se, että Lastenklinikka Helsingissä on koko ajan ollut alimiehitetty. Lapsia on ylimääräisillä paikoilla, ahtauden ja taloudellisten syiden vuoksi osalle vanhemmista esitetään hoidon rajaamista, osastolääkärit tekevät lainvastaisia ohjeistuksia jne. jne.

Missä ovat tähän asti olleet huolestuneet kirjoitukset potilasturvallisuudesta? Miksi ei-kiireellisten leikkausten siirroista ole aikaisemmin tehty lööppejä? Miksi on itsestäänselvää, että jonotusaika osastolle on 6-12 tuntia? Miksi ei ole kyselty, onko ok, että lääkkeet jäävät sairaalassa kiireen takia antamatta?

On todella raivostuttavaa, että nyt neuvotteluiden johdosta, ollaan äärimmäisen tietoisia ja huolestuneita lasten potilasturvallisuudesta. Käytetään halpamaisesti lyömäaseena tilannetta, joka on ollut vallitseva jo iäisyyksiä. Jos HUS olisi ottanut hoitajapulan vakavasti jo aiemmin, ei mitta olisi hoitajillakaan varmasti näin täynnä. Silti sydämestäni toivon, etteivät sopijaosapuolet päästä tilannetta irtisanoutumisiin asti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Hanna

Olet aivan oikeassa. Työnantaja puoli on vasta nyt huolissaan, kun viimesetkin venyjät ilmoittavat väsyneensä tähän älyttömään menoon.

Aikoinaan myös opettajat olivat huolissaan lasten ja nuorten tulevaisuudesta kun heidät lomautettiin, mutta eivät olleet silloin kun menivät lakkoon.

Samalla tavalla Kemissä lomautettiin hoitohenkilöstö, eikä kuntatyönantaja ollut ollenkaan huolissaan hoidon laadusta.

Näin se vaan on, että jokainen yrittää saada julkisia pinnoja itselleen siten kun se näyttää edullisemmalta.
t. Juha

Petri Mustakallio kirjoitti...

Mielenkiintoista muuten, että sana "kunta" herättää aika usein varsin positiivisia ajatuksia, onhan siinä kyse kansalaista lähimpänä olevasta demokratian osasesta. Sitten kun sama sana muutetaan käsitteeksi "työnantaja" muuttuu mielikuva huomattavasti negatiivisemmaksi. Samat kuntalaisten parasta haluavat vaaleilla valitut ihmiset siellä työnantajina ovat.

En millään usko että he tahallaan pitävät terveydenhoitoa aliresurssoituna ja alimiehitettynä. Kyllä he pyrkivät varmasti parhaansa tekemään niillä resursseilla mitä heillä käytössä on.

Kemin valtuutettuja en myöskään menisi syyllistämään kaupungin surkeasta rahatilanteesta. Jos lainsäädäntö sen mahdollistaisi, olisi Kemi aikoja sitten laitettu pakolla yhteen Tornion ja ympäryskuntien kanssa. Nykyinen lainsäädäntö vain mahdollistaa sen, että Kemin naapurit voivat viitata kintaalla yhteistyölle koska eivät halua niin pers`aukista kuntaa omien veronmaksajiensa vaivoiksi.